Over


Dieuwer Elema, geboren in 1954, schildert het liefst ruimtelijke landschappen en gaat daarmee terug naar haar zo geliefde geboortestreek het Groninger Land en de Wadden. Tot haar 16e jaar woonde ze vlakbij het dorpje Huizinge op het Hoge Land. Daar schilderde Jannes de Vries, een van de leden van de bekende Groninger Kunstkring de Ploeg, op het land rondom hun boerderij. Dat maakte grote indruk. Deze schildersgroep is een van haar belangrijkste inspiratiebronnen.

Bij voorkeur schildert Dieuwer buiten , maar- als dat niet kan -maakt ze gebruik van schetsen en fotos. Ze schildert met brede kwast -een spalter- en probeert met ruime bewegingen het weidse, de essentie van het landschap weer te geven. Kenmerkend voor haar werk zijn de heldere frisse kleuren, weinig details, grote vlakken met diagonale lijnen waardoor diepte en ruimte ontstaat, dit alles met forse streken neergezet. Met haar dorp-en stadsgezichten, reisimpressies en andere onderwerpen slaat zij de laatste jaren een meer gedetailleerde richting in. Haar werk is kleurrijk, krachtig en monumentaal.

Ze volgde sinds 2000 schilderlessen bij diverse kunstenaars. In 2014 beeindigde ze de Wackers Academie te Amsterdam, de Academie voor klassieke schilderkunst.

Ze geeft lessen en workshops aan kinderen en volwassenen. Ze exposeert regelmatig en doet jaarlijks mee aan de KunstRonde Vecht en Plassen. www.kunstronde.nl.